AkiAiromaa

Aikapankeista palvelut ilmaiseksi?

  • Aikapankeista palvelut ilmaiseksi?

Tässä summattuna kysymyksiä ja vastauksia joita Turun Aikapankkiin satelee. Voitte kysellä lisää kommenteissa.

Mikä Aikapankki on?

  V: Turun Aikapankki mahdollistaa palveluiden myymisen ja vaihtamisen yksityishenkilöille, yhdistyksille ja yrityksille ilman rahaa. Se on vapaaehtoisvoimin ylläpidetty internetissä toimiva ilmainen palvelu jossa vaihdetaan palveluksia työtunti työtunnista. Se on siis paikallisvaluuttaa jonka tarkoitus on edesauttaa tuotetun työn hedelmät Turun alueella. Vaihdot kirjautuvat henkilökohtaiselle pankkitilille plussina ja miinuksina. Palvelun myyjä saa plussaa ja ostaja miinusta. Se että joku on miinuksella tai plussalla tarkoittaa vain sitä että hänen tulee pyrkiä saamaan tilinsä nollaan.

  Miinukset eivät ole siis Aikapankissa negatiivinen asia vaan sisäänrakennettu ja suunniteltu positiivinen osa järjestelmää. Parasta on se ettei korkoja ei tarvita rahan luomiseksi vaan valuutta syntyy aina kun sitä on joku halukas vaihtamaan. Tällöin ei synny jatkuvaa sisäänrakennettu pakollista inflaatiota kuten vähittäisvaranto järjestelmässä jossa Eurot esimerkisi luodaan. Painetta jatkuvaan kasvuun ei siis ole.

  Lisäksi ylläpitotilille menee vaihdoista 2% vero joista maksetaan Toveja Aikapankkilaisille esimerkiksi mainosten jakamisesta ja muusta yhteisön toimintaa edistävästä toiminnasta. Näin yhteisluotoitustalous toimii, se on erilainen sekä uusi järjestelmä kaikille. Sen mekaniikan ja filosofian ymmärtämiseen on käytettävä hetki aikaa.

Mikä on Aikapankin idea, miksi se on perustettu (ideologia)?

   V: Aikapankit edustavat uudenlaista solidaarisempaa ja demokraattisempaa talousajattelua. Asiaan pääsee sisälle helposti vierailemalla osoitteessa www.TheMoneyFix.org ja tutustua siellä organisaation tuottamaan dokumenttiin. Alun perin idea lähti Afrikasta missä pelimerkkejä on kierrossa riittämättömästi joten ihmiset kehittivät oman talousjärjestelmänsä kun valtiollinen ei toiminut. Suomessakin CES järjestelmä voisi toimia varajärjestelmänä JOS taloudelle tapahtuu jotain, kehityksen ei siis tarvitse pysähtyä siksi että pelimerkkejä ei ole syystä tai toisesta. En sano että mitään on tapahtumassa mutta mielestäni on absurdia ettei näin tärkeälle systeemille kuin Euro ole vara/rinnakkaisjärjestelmää.

  Turun Aikapankki on siis raha,- ja vaihtotalousjärjestelmä siinä missä Eurokin tai mikä tahansa muu tunnettu valuutta. Moderni idea Aikapankeista syntyi siitä havainnosta ettei kaikkeen kaupankäyntiin tarvita rahaa. Ihminen on käyttänyt kaikkea mahdollista millä on vaihtoarvoa vaihdon välineenä niin kauan kuin kauppaa on käyty, tässä tapauksessa aikaa. Aikapankkien motivaatio,- ja palkintomekanismi on erilainen kuin nykyjärjestelmässä. Aikapankeissa palkinto tulee vakauden tunteesta kun valuutta kiertää pienellä alueella, jakamisen ilosta ja tasa-arvon tunteesta. Tuloerot esimerkiksi lisäävät tutkitusti epätasa-arvon tunnetta joka on suurin yksittäinen stressin aiheuttaja yhteiskunnassamme. Stressi aiheuttaa täten epäsuorasti myös väkivaltaa, mielensairauksia, ja lukuisia monia muita negatiivisia nyky-yhteiskunnan riivaamia vitsauksia epätasa-arvoon liittyvien tunteiden kautta.

  Käytännön tasolla Aikapankki on paikallisraha jonka tarkoituksena on säilyttää vauraus pienellä alueella. Kun vaihdat Toveja, joka on yksikkömme, tiedät niiden jäävän Turkuun. Lisäksi Aikapankkien on tarkoitus parantaa yhteisöllisyyttä, ihmisten elämänlaatua ja sekä olla taloutta tukeva pienoisjärjestelmä. Sen potentiaali ja käyttännön sovellutukset ovat silti rajattomia.

Millaisia palveluksia voi tarjota?:

   V: Kaikki lainvastainen toiminta on luonnollisesti oletuksena rajattu pois. Mitään laitonta, moraalisesti tai eettisesti epäilyttävää ei sallita. Asiaa valvovat kaikki käyttäjät ja ylläpito. Epäilyttävistä henkilöistä tai ilmoituksista voi yhtä nappia painamalla ilmoittaa ylläpidolle. Turvajärjestelmiä on muitakin, esimerkiksi palautejärjestelmä josta voit katsella muiden kokemuksia toisesta käyttäjästä. Jos vaihtokumppanillasi ei ole vielä vaihtoja tai palautetta kannattaa ensin olla puhelinyhteydessä tai voi vaikka kysyä kohteliaasti henkilöllisyystodistusta vedoten siihen että käyttäjä on uusi, siinä ei ole mitään pahaa. Se on päinvastoin suotavaa ja jopa toivottavaa.

  Portinvartijoina toimivat siis pääasiassa käyttäjät itse lisäämällä vaihtokumppaneista järjestelmään palautetta. Itse palveluiden tarjoamisessa vain mielikuvitus on rajana, käytännössä rajoituksia ei ole koska voittoa ei tarvitse tehdä ja bisneksessä pysyä. Aikapankkien hienous on osaltaan siinä että voidaan siis tarjota mitä tahansa riippumatta siitä onko se taloudellisesti kannattavaa vai ei, se poistaa monia rajoitteita. Esimerkiksi kuka tahansa ajokortin omaava voi tarjota kuskin palveluja ja allergiton eläintenvahti palveluita.

Onko mitään työtä, mikä ei hoituisi?

   V: Rajoitteet asettuvat mahdollisesti lähinnä ihmisten mielikuvitukseen ja talouselämän realiteetteihin kun materiaaleihin ja työkaluihin. Tarpeeksi suurella verkostolla ei käytännössä ole muita rajoituksia kuin materiaalit koska työkalutkin voidaan lainata.

Mikä on yleisin vaihdon kohde?

  V: Varttuneimmissa aikapankeissa eniten vaihdetaan atk-, ja uuden tekniikan neuvontaa, lastenkaitsemista, kotitöitä, kaikenlaista neuvontaa ja opetusta erilaisiin harrastuksiin, taiteisiin ja mihin tahansa sekä erilaisia asennustöitä. Aikapankeissa voi vaihtaa mitä tahansa riippumatta sen rahallisesta arvosta, mielikuvitus on rajana. Ja sen huomaa kun katsoo aikapankkien tarjontaa maailmalla.

Aikapankissa vaihdon välineenä on tovi, mitä se käytännössä tarkoittaa?:

   V: Tovi on rahayksikkömme Turussa joka se vaihtelee paikkakunnittain. Yksi tunti työtä vastaa yhtä tovia. Jos käyt vanhukselle kaupassa ja siihen menee 1,5 tuntia saat 1,5 ”Tovia” jotka kirjautuvat tilillesi internettiin.

Miten Aikapankiin pääsee mukaan?:

   V: Tästä linkistä tai ylempää "Rekisteröidy". Kaikki alkaa siitä että henkilö, yritys tai yhdistys rekisteröityy järjestelmään täyttämällä sähköisen kaavakkeen internetissä. Hakemukseen lisätään vähintään kaksi palvelua joita tarjotaan. Ylläpito tarkastaa ja hyväksyy jokaisen hakemuksen erikseen, yleensä 24h sisällä. Käyttäjä saa sitten sähköpostiinsa tervetulokirjeen josta löytyy myös käyttäjätunnus ja salasana. Tämän jälkeen palvelu on täysin käytettävissä. Heti kun on kirjautunut sisään palveluun voi alkaa vaihtamaan palveluita toisten kanssa.

Miten palveluksien/töiden vaihto käytännössä tapahtuu?:

   V: Järjestelmässä on kaksi päätoimintoa, vaihtopyynnöt ja vaihtotarjoukset. Tarjouksiin lisätään tietysti ne palvelut joita tarjotaan ja pyyntöihin ne mitä halutaan. Lain puitteissa mitä tahansa voi tarjota ja pyytää. Myyjälle voi lähettää suoraan nappia painamalla tilauslomakkeen, lähettää sähköpostia tai ottaa suoraan yhteyttä puhelimella.

Milloin Turun Aikapankki on perustettu?:

   V: Syyskyyssa 2010.

Mikä on Community Exchange Systems (CES)?:

   V: CES, jossa Turun Aikapankki toimii, on kansainvälinen aikapankkien verkosto. Verkostoiduimme suomessa käytännön tasolla näkyvyyden ja tehokkuuden lisäämiseksi sekä keskitimme toimintamme osoitteeseen aikapankit.fi joka aukeaa lähiaikoina.

Onko valtameret ylittävää vaihtoa jo tapahtunut?:

   V: CES on paikallisrahajärjestelmä, globaalit valuutat huolehtikoon kansainvälisestä vaihdosta vaikkei mikään estä ihmisiä vaihtamasta ulkomailla pienessä mittakaavassa kuten opaspalveluita, majoitusta yms. Jos vauraus alkaisi kasaantumaan yhteen pankkin on asiaan silloin puututtava koska tällöin paikallisrahan periaate romuttuu, kohtuudella vaihtoja siis. Uskoisin että aikapankista saisi ilmaiseksikin ulkomailta oppaan, itse ainakin suostuisin esittelemään Turkua ilman maksua toiselle CES:läiselle.

Miten kansainvälinen vaihto onnistuu?:

   V: Vaihtotarjouksista voi valita minkä tahansa pankin missä tahansa maassa, sieltä otetaan myyjään yhteyttä kuten tavallista. Eri pankeilla valuutoilla on eri arvot joten valuutta pitää ensin ”vaihtaa” kuten muissakin valuutoissa. Ylläpidolta voi kysyä neuvoja vaikka lomamatkalle lähtiessä jos esim. Espanjasta löytyy joku matkaoppaaksi suostuva.

Paljonko Turussa on aikapankkilaisia?:

   V: Tällä hetkellä 190,palveluita on tarjolla 1000 ja  toveja on vaihdettu toistaiseksi hieman yli 100 kappaletta joka on itse asiassa enemmän kuin olisimme osaneet haaveillakkaan tässä vaiheessa. Heti ilmojen lämmittyä tuossa keväällä on tarkoitus järjestää yhteiskokoontumisia, nyyttäreitä tai vastaavia joista toiminnan pitäisi käynnistyä kun ihmiset pääsevät näkemään toisiaan eikä olla enää niin vieraita toinen toisillemme. Muista aikapankeista suomesta ja maailmalta saamamme kokemuksen mukaan toiminta käynnistyy tämän kokoisissa kaupungeissa yleensä siinä 100-200 jäsenen tienoilla.

  Tämä riippuu tietenkin hieman vaihtopiirin alueellisesta hajautuneisuudesta ja siitä onko yhteiskokoontumisia järjestetty. Pienessä piirissä toimintaan ei välttämättä tarvita kuin 2-3 ihmistä ja isommassa kaupungissa kymmenistä aina satoihin jäseniin asti. Vaihtopiiriläisiä on oltava lähialueella useampi ennen kuin Tovit alkavat kiertämään. Toveille myös tulee konkreettista arvoa tietenkin vasta kun se on hyväksyttyä valuuttaa joka kiertää kuten kaikissa rahajärjestelmissä. Yritysten väliseen vaihtoon ei tarvita niitä kuin 2 kappaletta. Mitä useampi on mukana sitä joustavampi rinki on.

Millaisia ihmisiä Aikapankki houkuttelee, ts. onko jäsenillä jokin yhteinen nimittäjä?:

V: Vaikuttaisi siltä että heitä viehättää Aikapankin solidaarisuus ja demokraattisuus. Ihmiset ovat myös selvästi palautteen mukaan täysin kyllästyneet voittokeskeisten rahajärjestelmien epävakauteen ja korruptioon. Muita yhdistäviä tekijöitä en ole löytänyt. Yrityksiä luulisi kiinnostavan esimerkiksi Erkka Kulmalan palvelut joka toimii kansainvälisessä energiayhtiössä myyntipäälikkönä. (saimme luvan mainostaa)

Yleisin syy Aikapankkiin liittymiselle (=mikä ihmisiä houkuttaa liittymään)?

   V: Käsittääkseni joko rahan puute tai rahan ympärille kehitynyt stressi joista pyritään eroon. Yhtä suurena syynä näen ihmisten luontaisen halun auttaa ja tukea yhteiskuntaa. Ihmettelen samalla etteivät Suomalaiset yritykset ja yhdistykset ole vielä heränneet Aikapankkien potentiaaliin, ulkomailla toiminta tällä tasolla on jo huomattavasti vilkkaampaa. Ehkä asia on vain yksinkertaisesti Suomalaisille bisnespiireille niin uusi ja vieras tai siitä ei tiedetä ollenkaan. Briteissä on vaihdettu aikapankeissa jo yli 800,000 työtuntia.

Miten Aikapankki on Turussa otettu vastaan?

   V: Palaute on ollut kokonaisvaltaisesti positiivista. Tosin aikapankkeja syytetään veronkierrosta vaikka valtion virallinen kanta on ettei verottajaa kiinnosta ellei toiminnasta ole merkittävää rahallista hyötyä. Vaihtoja yritysten ja yksityishenkilöiden välillä emme salli koska valtiolta jäisi ALV saamatta, tämä olisi veronkiertoa. Yritykseltä yritykselle tai yksityishenkilöltä yksityishenkilölle vaihdot onnistuvat. Ihmiset ja valtiot näkevät toiminnan positiivisena ihmisten elämänlaatua parantavana, yritysten taloutta ja koko kansantaloutta tukevana järjestelmänä, eivät päinvastoin. 

Aikapankki 10 vuoden päästä?

   V: Suunnitelmat ovat suuret: Tavoitteenamme on että valtaosa Suomalaisista kuuluisi aikapankkeihin ja niistä on kehittynyt täysipainoinen toimiva ja joustava järjestelmä FIAT-valuutan rinnalle. Ihmiset ovat enemmän tekemisissä toistensa kanssa ja yhteisöllisyys sekä ihmisten luottamus toisiinsa on palannut. Ihmisten tekninen osaaminen on lisääntynyt, tietotaito kohonnut sekä myös vanhat perinteet ja tavat ovat säilyneet. Kansanterveys on parantunut ja ihmisten potentiaali myötävaikuttaa positiivisesti yhteiskuntaan on elpynyt. Koulutuksen taso sekä työllisyysaste ovat parantuneet.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Heikki Ojala

silti tuo on veronkiertoa. Jos vaikkapa minä amistelen uuden vesihanan kampaajalle ja kampaaja tekee vastapalvelukseksi minivoguen kauneille kutreilleni. Kun kampaamoon tulee vesivahinko sillä on toki työllistävä vaikutus.

Käyttäjän AkiAiromaa kuva
Aki Airomaa

Kiitos vastauksestasi.

Pintapuolisesti koordinoitu naapuriapu voi vaikuttaa veronkierrolta. Tarkastellaan hetki kokonaisuutta ja erilaisia skenaarioita.

Ensinäkin jos korjaaja on toinen yritys on toiminta muutenkin alvitonta ja sen voisi muutenkin vähentää käsittääkseni verotuksesta. Valtio ei siis menetä mitään.

Voi myös olla ettei kampaamon talous kestä enempää lainaa. Toimimaton pesupiste hankaloittaa työntekoa/asiakasviihtyvyyttä ja mahdollisesti vähentää täten myös asiakkaiden määrää päivässä joka kuristaa taloutta entisestään. Rempallaan olevat tilat/laitteet eivät myöskään ole hyvää mainosta. Asiakas WC:n vuotava hana tuo lisäkustannuksia.

Yksinkertaisen työn voi lisäksi tehdä ko. alan opiskelija jolle ei välttämättä palkkatöitä vielä heruisi. Tällöin hän saa kullan arvoista työkokemusta joka on varmasti plussaa työhaastattelussa.

Lisäksi on mainittava että kun kampaajan ei tarvitse ottaa lisälainaa korjauksiin niin inflaatio vähenee (rahaa syntyy aina kun joku ottaa lainaa) ja säästetyt rahat voi käyttää toiminnan kehittämiseen.

Korjaan itse esim. ompelukoneita. Kaikki ne koneet jotka olen korjannut ovat maanneet komerossa rikkinäisinä kun varaa niiden korjaamiseen ei ole ollut. Nyt niillä korjataan omia vaatteita jossa säästyy rahaa ja tehdään uusia myyntiin.

Harrastuksesta voi lisäksi tulla jossain vaiheessa palkkatyö kun taitoja saa tarpeeksi harjoittaa. Tässä aikapankin työllistävä vaikutus.

Monet työt jäävät pelimerkkien puutteessa tekemättä, aikapankissa on siis lähes rajatonta potentiaalia suomen kilpailukyvyn pönkittämiseen ja kustannustehokkuun lisäämiseen.

K Veikko

Juuri nyt on otollinen aika perustaa aikapankkeja, kiireellisesti. Toistaiseksi hallitus ei puutu aikapankkitoimintaan liittyvään veronkiertoon, koska yhteiskunta kipeästi tarvitsee vaihtoehtoisia vaihdantaan perustuvia toimintamalleja sen tilanteen varalle, että yhteiskunnan toiminnot äkillisesti romahtavat.

Käyttäjän AkiAiromaa kuva
Aki Airomaa

Kiitos vastauksestasi.

Briteissä ja Yhdysvalloissa aikapankkitoiminta on jo tehty verovapaaksi, siellä ymmärretään Aikapankkien taloutta tukeva vaikutus.

Aikapankit tuovat säästöjä kaupungeille ja valtioille koska se mahdollistaa palveluiden ja kaupankäynnin niille joilla rahaa ei muuten olisi. Aikapankit on myös kriisitilanteessa mahdollista muuntaa väliaikaisesti paikallisrahoiksi napin painalluksella. Yhteisluotoitustaloudessa kun rahaa syntyy aina kun joku suostuu kauppaa käymään ei se ole koskaan niukkaa.

Aikapankeissa voi "voiton teko pakon" puuttuessa tarjota myös sellaisia palveluita joita ei voida FIAT valuutalla tarjota. Yrityksille ne tarjoavat lisäresursseja ja henkilöstöresurssien optimoimista. Ei enää seisoskelua kesken sesongin kun työntekijänsä voi vuokrata aikaa vastaan sinne missä tarvetta on. Tilille jää enemmän rahaa kuukausittain jonka voi käyttää toiminnan kehittämiseen ja kilpailukyvyn vahvistamiseen.

Koskahan suomen yritykset heräävät aikapankkien potentiaaliin? Nähtäväksi jää.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Mielenkiintoinen projekti. Pidetäänkö tuossa kaikkia töitä samanarvoisina? Eli tunti energia-alan myyntikonsultaatiota Kulmalalta vastaa tunnin kaupassa käymistä?

Mainitsit, että työkalut voi aina lainata? Onko sitä huomioitu järjestelmässä eli kerryttääkö sekin "toveja"? Jos annan vaikka autoni lainaksi, jotta naapurin poika voi käydä hoitamassa yläkerran tädin kauppa-asiat, niin saanko siitä yhtään "tovia" omalle tililleni?

Lopuksi hieman saivartelua, mutta en voi itselleni mitään: Miten ihmeessä demokratia liittyy tähän? Ei kai järjestelmässä äänestetä mistään, vai äänestetäänkö? Eikö tuossa jätetä jokaisen omaan harkintaan a) lähteekö mukaan ollenkaan ja b) mitä palveluita tarjoaa tai käyttää? Minusta tuo kuulostaa pikemminkin demokratian vastakohdalta -- jokainen saa päättää omista asioistaan eikä kukaan voi pakottaa ketään mukaan edes enemmistöpäätöksellä.

Käyttäjän AkiAiromaa kuva
Aki Airomaa

Kiitos vastauksestasi.

"Mielenkiintoinen projekti. Pidetäänkö tuossa kaikkia töitä samanarvoisina? Eli tunti energia-alan myyntikonsultaatiota Kulmalalta vastaa tunnin kaupassa käymistä?"

Aikapankissa mitataan tehtyä aikaa, joten kyllä. Aluksi voi tuntua hullulta että insinöörin aika on saman arvoista kuin esim. siivoojan. Asian kääntöpuoli on se että palveluiden diversiteetti on täysin eri luokkaa. Hän voi esimerkiksi ostaa sellaista opetusta jota ei markkinatalous tarjoa, kuten slacklinea tai kielten yksilöopetusta joka on todella kallista. Tämä nyt oli pelkistetty esimerkki.

"Mainitsit, että työkalut voi aina lainata? Onko sitä huomioitu järjestelmässä eli kerryttääkö sekin "toveja"? Jos annan vaikka autoni lainaksi, jotta naapurin poika voi käydä hoitamassa yläkerran tädin kauppa-asiat, niin saanko siitä yhtään "tovia" omalle tililleni?"

Saat kyllä. Työkalujen tai muiden tavaroiden lainais on ainoaa joka arvotetaan. Itse lainasin rälläkkää tunniksi ja maksoin siitä 0.20 tovia.
Laskutat auton lainasta euroina tietenkin bensiinit ja räätälöidyn määrän toveja. On tädin ja pojan välinen asia maksaako täti myös autosi vuokran.

"Lopuksi hieman saivartelua, mutta en voi itselleni mitään: Miten ihmeessä demokratia liittyy tähän?"

Demokratian määritelmä ulottuu myös politiikan ulkopuolelle. Lainaus wikistä:

Vaikka termiä “demokratia” tyypillisesti käytetään poliittisen valtion asiayhteydessä, periaatteet ovat sovellettavissa myös yksityisiin organisaatioihin[3] ja muihin ryhmiin. Demokratia juontaa juurensa muinaiseen Intiaan, antiikin Kreikkaan[4][5] ja Roomaan, muinaiseen Eurooppaan sekä Pohjois- ja Etelä-Amerikkaan,[6] mutta nykypäivän mielikuvat demokratiasta ovat merkittävästi erilaiset.

Demokratia tarkoittaa myös käsitteellisesti tasa-arvoa vaikka sen painopiste onkin enemmistöperiaatteessa. Ehkä terminä olisi semantiikan kannalta tosiaan selkeämpää käyttää sitä.

Demokratia pätee tähän myös sen vuoksi että valtaosa kansasta kannattaa suppeita tuloeroja jossa aikapankki on täydellinen ääripää:
http://www.hameensanomat.fi/keskustelut/kommentoin...

Siitä että suuria tuloeroja vastustetaan emme varmasti ole eri mieltä? Jos olemme niin jatketaan siitä keskustelua. Turun Aikapankissa on monia hyvätuloisia jäseniä. He taas kokevat itsensä irrallisiksi valtaväestöstä eli yhteiskunnastaan tienatessaan enemmän. Ehkä aikapankkitoiminta takaa heille täten makoisammat yöunet.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Rekisteröidyn heti, kunhan keksin mitä palveluita voisin tarjota.

Käyttäjän AkiAiromaa kuva
Aki Airomaa

Tämä on tosiaan alkuun visainen pulma jokaisella jolle aikapankin mekaniikka ja filosofia on uusi, eli valtaosalle väestöä. Eli et ole yksin ongelmasi kanssa. Voin tönäistä sinua hieman oikeaan suuntaan avaamalla hieman oman osaamisensa arvoittamisen psykologista puolta:

Ihmiset ovat tottuneet arvottamaan osaamisensa sen mukaan onko sillä kysyntää markkinataloudessa. Eli "pystyisinkö tekemään sillä voitollista bisnestä" tai "miten hyvä osaamiseni on ammattilaiseen nähden".

Aikapankissa ei tälläistä "voittoloukkua" ole. Palveluita voi tarjota vaikka avoimesti amatöörinä jos se vain jollekkin kelpaa. Voit vaikka:
-tarjota työkaluja voit tarjota sitä lainaksi
-porata seinään reikiä sinkkunaisille
-opettaa kasaamaan korttitaloja
-opettaa englantia
-ajokortillinen voi lähteä kuskiksi
-lähteä kauppa-avuksi
-seuraksi vanhuksille tai muille yksineläville
-lemmikkivahdiksi jos allergioita ei ole
-opettaa korttipelejä
-auttaa kelan hakemusten täytössä
-opettaa omaa ammattiasi
ja niin edelleen.

Kun tämän hoksaa avautuu oma osaaminen täysin uudessa mittakaavassa!

Käyttäjän OPM kuva
Jani Virta

Hieno idea. Muistan jostain kuulleeni vastaavasta aikaisemmin.

Ihan vaan sivuhuomiona että kannattaa selvittää asian lainmukaisuus verottajan kannalta ettei vain tule ikävää yllätystä ennakkotapauksena verorikosasiassa. Esimerkiksi yritysten kannattaa mielestäni olla hyvin tarkkoina alkuvaiheessa ennenkuin verottajan virallinen kanta selviää.

Toinen asia. Onko olemassa vaara että aikapankkityö katsottaisiin työsuhteeksi jolloin on vaarassa että tulee sekaantuneeksi "harmaaseen talouteen". En siis arvostele toimintaa, pidän sitä hienona ideana ja kehittämisen arvoisena mutta suomen lainsäädäntö asettaa kaikella omat rajoituksensa.

Kolmes. Vakuutusturva ja vastuukysymykset jos aikapankkityössä sattuu tapaturma tai vahinkoa työkohteessa. Tarkoitan tässä sitä etä onko selvitetty että miten vakuutukset korvaa. Onko olemassa vaara että työnteettäjä joutuu korvausvastuuseen esimerkiksi "työntekijän" loukkkaantuessa kuten pimeän vakuuttamattoman työvoiman työtapaturman sattuessa.

Toivottavasti asia yleistyy ja verotukselliset, vakuutukselliset ja lainsäädännölliset asiat selkiytyvät myös viralliselle tasolle saakka.

Heitän kysymyksen asian kehittämisen tiimoilta.. opetustyö. Jos opettaja teettää vaikka 10 h pihatyöt (10 tovia) ja pitäisi ryhmäoppitunteja (olkoon vaikka tanssin opettaja) 5 henkilölle niin pitääkö hän 10 tunnin opetuksen (1 tovi = 1 oppitunti) vai onkomahdollista että hän pitää kerralla 5 oppilasta kahden tunnin ajan. Tämä (kahden tunnin juttu) tosin taitaa vääristää koko asian idean. Mutta asiaan takaisin. Miten joukko-opetus laskutetaan asiakkailta toveina, saako 1 tovila monta oppituntia porukassa vai vain yhden. Anteeksi epäselvyys mutta en osaa oikein asiaa selvittää. Luulen että ymmärsit mitä hain takaa.

Onnea ja menestystä asian kehittämisen tiimoilta. Saa nähdä mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Itsessäni on sen verran "anarkistia" ja luovaa "hulluutta" että toivon että kyseinen malli yleistyy ja menestyy.

Käyttäjän AkiAiromaa kuva
Aki Airomaa

Kiitos hyvistä kysymyksistäsi jotka varmasti pyörivät monien mielessä! Vastaan kohta kohdalta:

"Ihan vaan sivuhuomiona että kannattaa selvittää asian lainmukaisuus verottajan kannalta ettei vain tule ikävää yllätystä ennakkotapauksena verorikosasiassa. Esimerkiksi yritysten kannattaa mielestäni olla hyvin tarkkoina alkuvaiheessa ennenkuin verottajan virallinen kanta selviää."

Yrittäjät voivat käyttää keskenään aikapankkia vapaasti, verottaja ei häviä toiminnassa mitään. Itse asiassa päin vastoin: Aikapankkitoiminta lisää yritysten kilpailukykyä lisäämällä kustannustehokkuutta sekä pääomaa. Ennakkotapauksia ei ole, asiaa voi kysyä verottajalta mutta vastausta ei ennakkotapauksien puuttuessa saa.

"Toinen asia. Onko olemassa vaara että aikapankkityö katsottaisiin työsuhteeksi jolloin on vaarassa että tulee sekaantuneeksi "harmaaseen talouteen". En siis arvostele toimintaa, pidän sitä hienona ideana ja kehittämisen arvoisena mutta suomen lainsäädäntö asettaa kaikella omat rajoituksensa."

Ohjeistukseksi olemme saaneet että yksityisille tälläinen koordinoitu naapuriapu ei saa quote: "tuottaa merkittäviä taloudellisia voittoja". Todella väljästi muotoiltu ohjeistus jonka tulkinta on vaikeaa. Yhdysvalloissa ja Briteissä aikapankkitoiminnan kansantaloutta tukeva vaikutus on ymmärretty ja toiminta on molemmissa maissa verovapaata. Olemme euroopan amerikkalaisin maa, näen utopistisena että valtio alkaisi meillä jarruttamaan toimintaa tälläisillä tulkinnoilla työn laadusta.

"Kolmas. Vakuutusturva ja vastuukysymykset jos aikapankkityössä sattuu tapaturma tai vahinkoa työkohteessa. Tarkoitan tässä sitä etä onko selvitetty että miten vakuutukset korvaa. Onko olemassa vaara että työnteettäjä joutuu korvausvastuuseen esimerkiksi "työntekijän" loukkkaantuessa kuten pimeän vakuuttamattoman työvoiman työtapaturman sattuessa."

Jos menet naapuriisi vaihtamaan lamppua ja katkaiset jalkasi niin luulisi että kotivakuutuksesi korvaa vahingon? Kun kyse on siis puhtaasti koordinoidusta naapuriavusta, ei työnteosta uskoisin kotivakuutuksen korvaavan mahdolliset vahingot.

"Toivottavasti asia yleistyy ja verotukselliset, vakuutukselliset ja lainsäädännölliset asiat selkiytyvät myös viralliselle tasolle saakka."

Turun Jyrkkälän lähiössä jossa on yli 1000 asukasta on alkanut yhteisöllisyysprojekti jota vetää taloyhtiön palkkaama Tamperelainen tutkija Meri Lähteenoksa. Näin suuren projektin luulisi jo saavan kaupungin huomion jotta tätä kaikkien toivomaa virallista kantaa saadaan.

"Heitän kysymyksen asian kehittämisen tiimoilta.. opetustyö. Jos opettaja teettää vaikka 10 h pihatyöt (10 tovia) ja pitäisi ryhmäoppitunteja (olkoon vaikka tanssin opettaja) 5 henkilölle niin pitääkö hän 10 tunnin opetuksen (1 tovi = 1 oppitunti) vai onkomahdollista että hän pitää kerralla 5 oppilasta kahden tunnin ajan. Tämä (kahden tunnin juttu) tosin taitaa vääristää koko asian idean. Mutta asiaan takaisin. Miten joukko-opetus laskutetaan asiakkailta toveina, saako 1 tovila monta oppituntia porukassa vai vain yhden. Anteeksi epäselvyys mutta en osaa oikein asiaa selvittää. Luulen että ymmärsit mitä hain takaa."

Ymmärsin kyllä, on täysin opettajan ja oppilaiden välinen sopimus kuten kaikki muutkin vaihdot Aikapankissa millaiseen laskutukseen suostutaan. Ideaalisti markkinatalouden oppien mukaan kilpailu ajaa "hinnat" niin alas ettei kukaan pysty laskuttamaan jokaiselta oppilaalta tunteja erikseen vaan opettaja saisi 10 tunnista vain 10 tovia riippumatta siitä monta oppilasta on. Tämä pienentää samalla ryhmiä kun voittomotiivia ei ole ja päästään lähemmäs tehokkainta mahdollista opetusmetodia, eli yksilöopetusta. Toivottavasti tämä vastasi kysymykseesi?

"Onnea ja menestystä asian kehittämisen tiimoilta. Saa nähdä mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Itsessäni on sen verran "anarkistia" ja luovaa "hulluutta" että toivon että kyseinen malli yleistyy ja menestyy."

Toivon samaa, hyvältähän tämä näyttää. Toimintaamme voi muuten tukea liittymällä kannatusjäseneksi Vaihtoehtoisten Talousjärjestelmien Kannatusyhdistykseen (50€/v) joka tällä on keskittänyt toimintansa aikapankkien toiminnan tukemiseen ja promoamiseen. Tässä tuoreen yhdistyksen facebooksivut:
https://www.facebook.com/pages/Vaihtoehtoisten-Tal...

Toimituksen poiminnat